dissabte, 14 de gener del 2012

Escales i Arpegis: Jocs Musicals

Aquesta setmana hem estat treballant els diferents tipus d'escales musicals i tal com us he dit hi ha alguns jocs musicals que ens aniran molt bé per acabar d'entendre-les.

Carrera pentatònica.

Aquest és un joc per identificar els 5 sons de les tecles negres. S'han d'ordenar de més greu a més agut.















Beethoven t'ensenya les escales majors.

Les notes disposades en intèrvals de segona forma una successió que que s'anomena escala. Hi ha molts tipus d'escala. En el joc anterior hem pogut veure una escala de 5 notes, se'n diu escala pentatònica. La música oriental està basada en les escales pentatòniques.

A Occident les més utilitzades són les anomenades escala Major i escala menor. Aquestes escales estan formades per 8 notes  i sempre comencen i acaben per la nota que els dona el nom. L'escala Major que serveix de model és la de Do Major i no té cap alteració. Totes les escales Majors tenen un esquema de tons (to-to-semitò-to-to-to-semitò) i semitons idèntica al d'aquesta escala. Per poder mantenir aquest esquem, cal pujar o baixar mig to algunes notes i per fer-ho utilitzem les alteracions.

Amb aquest joc i Beethoven aprendràs quines alteracions tenen les diferents escales Majors.












Billar cromàtic

Un altre tipus d'escala és l'escala cromàtica que és l'escala que conté els dotze semitons i cada nota es troba a la mateixa distància tonal (1 semitò) de l'anterior i la posterior.

En aquest joc es tracta d'identificar el so de cada nota de l'escala cromàtica i col·locarlo en el seu lloc corresponent.












Arpegi de Do Major

En aquest joc has d'arrosegar cada dinosauri al seu lloc. El "crit" que emet cada un d'ell, correspon a les diferents notes de l'arpegi de Do Major.